EIND GOED AL GOED GORINCHEM

Vestingstad Gorinchem wil het gebruik en de beleving van het oude centrum van de vestingstad verbeteren. Het smarticipatietraject vóór en dóór alle betrokkenen leverde een plan op dat zonder enig bezwaar door de gemeenteraad is aangenomen.

“De ideeën van bewoners en bedrijven geven ons een goed inzicht in de plekken waar we iets mee moeten en ook waar we juist van af moeten blijven. De ‘wisdom of the crowd’ heeft ons echt positief verrast!” [Andre van der Dussen, Gemeente Gorinchem]

DE JA! VAN GRONINGEN

Wat zijn de ‘blije plekken’ van de stad? Dat was de onderzoeksvraag tijdens ‘De Nacht van Kunst & Wetenschap’ in Groningen. Deze blije plekken werden de JA!-plekken genoemd. Het doel was om samen met de Groningers een kaart te genereren waarop de blije plekken naar voren komen.

“Dankzij Maptionnaire konden we op een leuke manier veel meer en sneller input genereren. Geen gedoe meer met papier en onduidelijke antwoorden.” [Maartje ter Veen, Studio Marcha!]

RUIMTELIJK ONTWIKKELINGSPLAN ARUBA

Bij nieuwe ruimtelijke (plan)ontwikkeling wil het ministerie op Aruba vanaf de start innovatief en participatief te werk te gaan. Bureaus Rho en InTerra uit Nederland helpen middels het Ontwikkelingsplan om de ruimtelijke ordening van het Arubaanse grondgebied vorm te geven.

AARDGASVRIJ TEN BOER

Om van de aardgaswinning af te komen, moeten we de komende jaren steeds meer gebruik maken van duurzame energie. Daarom zijn ook zonneparken en windmolens een serieuze optie. Zo ook voor de gemeente Ten Boer. Zonneparken en windmolens zijn echter veel zichtbaarder in de omgeving. De gemeente wilde graag de mening van burgers horen over de overgang naar schone energiebronnen.

“We hebben de web-omgeving de afgelopen periode veel ter demo laten zien en kregen hier, gezamenlijk met de rapportage, hele positieve reacties op.” [Henk Brekhof, The Imagineers]

LAST VAN DE BUSLIJN

In Empel (gemeente ‘s-Hertogenbosch) rijden de streekbussen zoals in veel gemeenten door de woonwijken. De gemeente wilde graag weten of en hoeveel overlast dat voor de inwoners geeft. De Bestuursraad van Empel gaf daarom opdracht de overlast te inventariseren.

MAPTABLES BIJ RIJKSWATERSTAAT

De aanstaande vernieuwingen rondom de A27/ A12 Ring Utrecht gaan zorgen voor een verbeterde doorstroming op deze snelwegen. Natuurlijk moet dat op een verkeersveilige manier gebeuren. Waar mogelijk kan het zelfs bijdragen aan de kwaliteit van de leefomgeving. Hoe leg je aan omwonenden uit wat er precies gaat veranderen, en hoe vertel je op een geloofwaardige manier dat de situatie soms zelfs verbetert?

PARTICIPATIE BIJ SPEELRUIMTEPLANNEN

Interview met Annemarieke de Kloet, speellandschapper bij OBB-ingenieurs. Over de manier waarop participatie en Maptionnaire kunnen bijdragen aan het samen inrichten van een speelse openbare ruimte.